středa 19. prosince 2007

Pozdraveníčko z laoské lidově-demokratické republiky

Soudruzky a soudruzi,

zdravim vas z Laoske lidove-demokraticke republiky, neboli LPDR. Pozor, neplest si s KLDR, tedy Korejskou lidove/demokratickou republikou, ackoliv podobnost tady jista je. Komunismus se zde projevuje hlavne ve vlajkach se srpem a kladivem na vladnich i verejnych budovach, take mentalita statnich zamestnancu odpovida Ceskoslovensku 80. let. Narozdil odnas vsak mistni soudruzi museli povolit soukrome podnikani, jinak by jim cely narod pochcipal hlady, protoze laosane jsou takovi pohodari, ze prinutit je pracovat pro kolchoz je nadlidsky ukol. Nekde jsem cetl, ze zatimco vietnamci drou na polich jak mezci, laosane sedi na poli, a naslouchaji jak, ryze roste. Neco jak u nas kdyz slysime travu rust. Mistni soudruzi taky nezakazali buddhismus, i kdyz hodne chteli. To bylo tak, v sedmdesatych letech, kdyz se dostali k moci, tak chteli nabozenstvi odrovnat uplne. Nejprve zakazali mnichum odebirat almuznu - ze pry bez prace nejsou kolace a ze zadny soudruh mnich si nebude jen tak chodit po meste a dostavat od lidi zadarmo jidlo, a pak zakazali taky nejvetsi festival, kterym mistni budhiste - trochu rizli s animismem - privolavali monzunove deste. Jenze ten rok bylo nahodou sucho a neuroda. Proto se dalsi rok radeji drzeli zpatky no a dopadlo to tak, ze v roce 1992 misto srpu a kladiva, ve znaku nahradili buddhistickou stupou. Vznikl tak paradoxne po teoreticke strance idealni, v praxi vsak nerealizovatelny ideologicky smer "buddho-komunismus"

Ale dost rozumovani, neco ze zivota. Mame za sebou tri dny stravene v destnem pralese u domorodcu v severnim Laosu. Bylo to moc prijemne, brodili jsme se dzungli, pichali nas malaricti komari, pili jsme s domorodci mistni palenku Lao-Lao, delanou jak jinak nez z ryze, jedine pivo v zemi BeerLao a uzivali jsme si dzungle, kterou za par let vykaceji, vypali a zasadi zde kaucukovniky. To je tak. V Laosu jeste pred desitkami let byl nejvetsi neposkozeny destny prales v Indocine. Jenze pak se nekteri podnikavi soudruzi z vysokych armadnich kruhu rozhodli, ze si trochu pomohou k par milionum dolarku a zacalo masove ilegalni odlesnovani. Ted je cely severni laos temer vykacen. No a pred par lety prisli batri soudruzi z Ciny s napadem, ze nez aby mistni chudaci pestovali opium, tak ze budou pestovat kaucukovnik, ktery cina tak moc potrebuje. Vsude na kopcich ted proto rostou kaucukove monokultury a vyada to dost otresne. PRed lety se tady prohaneli tygri, opice, jak mi rikali mistni staresinove, ale ted jsou vsichni vystrileni. Mistni sou tak chudi ze jedi krysy, psy, zaby, ptaky, morcata, proste vsechno co se hybe. Prochazka po trhu je nekdy udesnym zazitkem. Hlavne mistni Dog Barbeque jako Evropane nemuzeme absolutne pochopit. Jak mohou vstahnout ruku na stenatko, stahnout ho z kuze a uvarit. Ale pozor, kocky ty jsou posvatne, ty zerou jenom ti barbari v Koreji.

Prave se nachazime ve starobylem mestecku Luang Prabang, ktere je od dob, kdy bylo umisteno na seznam svetoveho kulturniho dedictvi UNESCO, v oblezeni turisty. Dnes jsme jich potkali asi par desitek, z toho taky dva Cechy z Brna. Zatimco v Thajsku jsme nepotkali Cecha zadneho, v Laosu jsme si dali BeerLao s uz asi desitkou Cechu a Slovaku. Zitra vyrazime na plavbu po majestatnem Mekongu v drevene lodce. Mekong je obri stoka, do ktere se vyhazuji odpadky, zumpa, bordel, mrtvoly a proste vsechno odplouva dale do sveta. Presto vsechno ma reka sve neuveritelne kouzlo, a plavit se poni, to byl vzdycky muj sen. Zitra sice pojedeme jenom dve hodiny, ale i tak je to doost dobre. Tak se vsichni mejte, doufam, ze Vam poradne snezi at jste ve Vratimove, na Zlatnikui nebo treba ve Svycarsku. Tady je porad horko, neprselo jeste ani jednou, uz jsem docela opaleny, takze pohodka. Takze Sabadiii zase nekdy.

Žádné komentáře: