sobota 30. prosince 2006

Reportáž z Banátu: Česko podruhé vstupovalo do EU

Rovensko - Na Nový rok vstoupí Rumunsko do EU. Spolu s ním také dvoutisícovka banátských Čechů. Staří Češi, kteří v odlehlých místech Západních Karpat u Dunaje žijí už od roku 1823, se na vstup do EU dívají skepticky. Ví, že jim unie bude dále brát jejich syny a dcery. Ti s vidinou vyššího platu odjíždí do Čech a pracují v těžkých podmínkách za malý peníz v českých chemičkách nebo na stavbách. Jejich rodiče, často zemědělci, ví, že je uvidí jen na masopust, na Velikonoce, o posvícení a o Vánocích. Tehdy se vracejí, aby stařečkům ukázali, jak rostou vnoučata.

Od ledna to budou mít Češi z Banátu s odchodem do své původní vlasti o něco lehčí. Hlavní příčinou odchodu lidí do Čech je nedostatek práce v místě. Doly na barevné kovy v Nové Moldavě jsou od začátku devadesátých let v útlumu, letos je uzavřeli úplně. O práci za tu dobu přišlo kolem osmi tisíc lidí, mezi nimi mnoho Čechů. Volný pohyb pracovních sil umožňuje pobývat v Česku bez trvalého pobytu, jehož vyřízení stojí nemalé peníze. O mladé české Rumuny, kteří si v Čechách vydělají více než 100 euro měsíčně - což je průměrný rumunský plat - je přitom velký zájem.

"Kdyby mladí lidé měli práci, určitě by neodcházeli. Takhle tady však brzy nezůstane nikdo," povídá ještě mírně archaickou češtinou paní Helena Balátová z Rovenska, jedné z šesti malebných českých oáz. Také její děti odjely."Chtěla jsem jet za nimi, ale mám ráda svůj klid. Snacha v Česku musí do práce vstávat ve tři ráno. Já se mám dobře. Mám co jíst a přes léto je tady v horách nádherně."

Společnost Člověk v tísni se snaží do Banátu přivést české firmy. Čtyřicet mladých lidí z Gerníku vyrábí ve dvou směnách měděné cívky, další desítka vyrábí v Nové Moldavě elektrokabely. Chystá se stavba pily u Rovenska. Ta by měla od léta zaměstnat dalších jedenáct místních.
"Jednáme také o tom, že by se ve Svaté Heleně začaly šít kvalitní podprsenky, o které je v Evropě velký zájem. Přece jen ty čínské mnoha ženám nesedí," říká Ivo Dokoupil, koordinátor projektů nadace Člověk v tísni v Banátu.

Banátský region patří k nejméně rozvinutým v zemi. Po vstupu do EU by měli Rumuni dávat na její rozvoj více peněz. Je jasné, že Rumunsko, bude-li schopné psát žádosti o dotace, může z EU dostat velký balík peněz. V letech 2007 až 2013 by to mohlo být více než jeden bilión korun.Jenže s rozvojovými projekty je to problematické. Například před dvěma lety byla postavena nová silnice do české vesnice Gerník. Stavba však byla tak nekvalitní, že po jedné zimě se z asfaltové cesty stalo torzo poseté děrami. Hrdý nápis s logem Evropské unie zůstal jako symbol toho, jak se to určitě v budoucnu už dělat nemá.

Další nadějí pro místní rodiny je turismus. Mnoho Čechů se rádo přenese zpět do 19. století, aby alespoň trochu nasálo atmosféru starého Rakouska-Uherska. Turisté z Čech zde mohou trávit dny na statku u místních rodin. Za pár korun dostanou světnici s obrázky svatých na zdi, se starou postelí a poctivými duchnami a plnou penzí tradiční stravy, mezi kterou patří "sárma", mleté maso s rýží zabalené v zelném listu.Kombinace zemědělství, nových pracovních míst pro mladé a přijmy z turistiky může banátskou rodinu v Evropské unii zachránit.

Tradiční atmosféra, která se sice občas protne s dobou moderní, DVDčkami v obyvácích, Petrem Novotným, bavícím díky satelitu celou hospodu nebo peugeoty s českými poznávacími značkami, je i stále osobitá, neprofláklá ani neprvoplánová. A to se po vstupu do unie ještě pár let nezmění.

31.prosince 2006, Rovensko, Rumunsko

Článek byl publikován na Aktuálně.cz, kde vyšel také speciál ke vstupu Rumunska do EU. Ten tvořili špičkoví novináři a odborníci. Speciál naleznete ZDE

  • foto1 - Vánoce v českých vesnicích v Banátu
  • foto2 - Václav Mocek se loučí s doly v Nové Moldově
  • foto3 - Děti sáňkující na jinovatce ve vesnici Gernik
  • fotos by Ondřej Besperát

Žádné komentáře: